BABYTJEK OG BABYBEHANDLING
Babytjek og Babybehandling er babyfysioterapi for din baby i alderen 0-12 måneder.
Har din baby symptomer og brug for et babytjek og behandling, så er du i professionelle hænder. Fremgangsmåden i forbindelse med behandling af din baby foregår gennem tæt kontakt med din baby og, hvor du som forældre er lige ved siden af hele tiden, så din baby kan se dig.
Din baby vil få et babytjek, som består af:
1. En masse spørgsmål vedr graviditet, fødsel, amning og den første tid.
2. En grundig undersøgelse af bevægelighed, spændinger i muskler og bindevæv og ligeledes vurdering af grundmotorikken og de kropslige funktioner og reflekser.
Selve behandlingen foregår på babys præmisser, og består af nænsomme mobiliseringer og behandling af de muskler, led og bindevæv, som har behov for opmærksomhed. Behandlingen er en blanding af Babyfysioterapi, Kranio-sacralterapi, mobilisering og massage.
Alt efter din babys behov, tilpasses behandling, så den bliver så effektiv som muligt. Forløbet er hverken voldsomt eller ubehageligt for din baby og det hele forgår i jeres tempo.
Du vil som forældre blive instrueret og modtage råd og vejledning i håndtering, sove- og bære- og ammestillinger, øvelser og stimulation og evt hjælpemidler.
SYMPTOMER
Hvornår skal man komme til Babytjek?
Oplever du at din baby:
-
- Har vanskeligheder med at holde hovedet i midten
- Har en skæv stilling af hovedet og/eller favoritside
- Har en asymmetrisk hovedfacon og affladning af baghovedet
- Ligger med hovedet bagover
- Ensidig sovestilling / ligger som et C
- Vil ikke ligge på maven
- Vil ikke trille
- Har forstyrret søvn
- Har svært ved at sutte/amme
- Gylper meget
- Har træg mave
- Er urolig og ofte utilfreds
- Er for passiv og ikke glad for bevægelse
Babyfysioterapeuten anbefaler, at man kommer til tjek inden for de første 4-5 måneder, da det er hensigtsmæssigt at komme i gang med behandling, øvelser m.m. så tidligt som muligt.
Et babytjek har gavnlig effekt på udfordringer med at ligge på maven, motorisk udvikling, favoritside, nedsat bevægelighed, låsning i nakke, ryg eller bækken, kolik, udfordringer med at amme, problemer med søvn og uro, samt andre gener.
I nogle tilfælde kan din baby have brug for yderligere hjælp, hvor babyfysioterapeuten i sådanne situationer samarbejder med lokale kiropraktorer om at hjælpe dig og din baby bedst muligt på vej.
FAVORITSIDE
Hvorfor får nogle babyer en favoritside?
Den primære årsag til at mange babyer hurtigt efter fødslen udvikler en favoritside er grundet en låsning i nakke, ryg eller bækken, eller stramhed i muskler og bindevæv. I nogle sammenhænge giver man denne tilstand betegnelsen KISS eller KISSKID, hvis der er tale om et ældre barn.
KISS står for Kranie-nakkeleds induceret symmetriforstyrrelse eller på dansk: Et hold i nakken.
KISS syndrom henviser til symptomerne forårsaget af en biomekanisk dysfunktion i de øvre nakkeled på et lille barn. Denne dysfunktion kan forstyrre barnets normale bevægelsesudvikling, så barnet bliver skævt/asymmetrisk og får sværere ved at udfolde sig frit
Under en fødsel er der voldsomme kræfter på spil, hvilket ofte er her vi skal finde årsagen til de efterfølgende udfordringer hos baby. Det kan der ikke ændres på, men det er vigtigt at være opmærksom på din baby´s trivsel og udvikling efterfølgende.
Følgende er eksempler på hvorfor din baby har denne tilstand:
-
- En hård fødsel
- En lyn hurtig eller meget lang fødsel
- Brug af hjælpemidler under fødslen; sugekop, tang
- Født ved kejsersnit
- At din baby er skruet skævt ned i fødselskanalen
- Hvis din baby er født som stjernekigger
KRANIESKÆVHED
Hvorfor får min baby et skævt kranie?
Knoglestrukturen hos spædbarnet er meget blød og eftergivelig. Det har en helt praktisk årsag, da det ellers vil være vanskeligt for mor at få hovedet ud gennem fødselskanalen. Ligeledes er kraniet delt i flere stykker, som gør at kraniet kan give sig under selve fødslen, men også har en praktisk betydning efterfølgende, da barnet hjerne vokser rigtig meget i løbet af de første 2 leveår.
Der er sket ved markant stigning i antallet at børn med skævt kraniet, hvilket skyldes Sundhedsstyrelsens vigtige anbefaling ift forebyggelsen af vuggedød.
Når et spædbarn udvikler et skævt kranie, er der primært 3 muligheder, som kan forklare årsagen:
1. Lejringsbetinget kranieskævhed:
-
- Ensidig sove- og hvilestilling på ryggen
- Ensidig håndtering
- Ligger for lidt på maven i de vågne timer
- Foretrukken hovedrotation
- Inaktive og motorisk passiv
2. Låsning i nakke, ryg eller bækken:
-
- Nedsat bevægelighed over et eller flere led
- Stramme muskler og bindevæv
3. Andre og mere sjældne årsager
I de første 6 levemåneder er det muligt at ændre hovedfaconen, derpå begynder kraniet at lukke sig mere og mere. Fra 6 måneders alderen der det derfor vanskeligt at ændre hovedfaconen ved udefrakommende tryk.