fys (1)

Hovedpine og Migræne

 

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine mærkes ofte i begge sider af hovedet, som om det spænder eller trykker i hele hovedet, som et pandebånd eller en hjelm der strammer, eller isoleret omkring pande eller baghovedet og kraniekanten. Det kan også forekomme i den ene side, og vil så fald ofte være relateret til ”dårlige vaner” og uhensigtsmæssige bevægelser eller belastninger. Det kan også skyldes at symptomerne, er relateret til en kæbeproblematik.

Årsagen til spændingshovedpine, er ofte kraftige spændinger i nakkemuskulaturen. Herfra refereres smerterne til hovedet, og opleves som hovedpine. Man vil ofte kunne påvirke symptomerne i hovedet ved påvirkning af triggerpunkterne i nakken og ved kraniekanten.

 

Hyppige årsager til spændingshovedpine

  • Holdningsrelaterede spændinger – dårlig kropsholdning hvor f.eks. hovedet trækker fremad
  • Arbejdsrelaterede spændinger – ensidige og gentagne forkerte belastninger eller stillinger
  • Stressrelaterede spændinger i nakke, skulder, kæbe og halsmuskulatur
  • Spændinger relateret til uhensigtsmæssige vaner som ligge- og sidestillinger eller bevægestrategier

 

Der kan være mange årsager til spændingshovedpine, og det er derfor vigtigt at man undersøger om problematikken også skyldes spændinger i kæbe og ansigtsmuskulatur. Statistikken viser, at 1/3 del af alle nakke smerter er relateret til kæbesmerter. En undersøgelse har endvidere vist, at muskelkæbespændinger øger spændingen i nakkemuskulaturen med 700% (Svenson et al., Pain, 2004). Vi ved derfor, at samspillet mellem kæbe og nakkeproblemer skal undersøges grundigt, for at sikre at behandlingen målrettes alle de strukturer, der påvirker smerterne.

I behandlingsforløbet vil der være fokus på bløddelsbehandling. Massage og stræk af spændt muskulatur og behandling af relevante triggerpunkter. Vi arbejder også med stræk af de yderste fascier (bindevæv) og manipulation af de dybe fascier. Akupunktur kan være et meget effektivt supplement til behandlingen. Der er oftest god effekt af akupunktur til hovedpine og migræne og forskningen viser en hyppigere smertelindring samt mindre hyppighed af gentagne smertetilfælde. (Linde K, et Al Cochrane Database Syst. Rev. 2016.) Læs om vores akupunktur her

Endvidere vil der være instruktion i øvelser og udspænding, der kan afhjælpe at problemet vender tilbage. Forskningen viser at regelmæssig motion, har en positiv effekt på spændingshovedpine. Ved spændingshovedpine kan træning som Pilates og yoga anbefales at starte med, da det kan afhjælpe muskelspændinger, og bedre mobilitet, balance og koordination.

Cervicogenhovedpine/Nakkehovedpine

Hovedpine, der er relateret til nedsat bevægelighed/låsninger i leddene i nakken kaldes også cervikogen- eller nakkehovedpine.

Man vil ofte have en fornemmelse af, at hovedpinen starter i nakken og trækker op i hovedet – det kan være i én side eller begge sider. Man kan have nedsat bevægelighed i nakken, når man kigger til siderne eller op/ned. Det er dog ikke altid, man selv registrerer nedsat bevægelighed, men blot observerer stivhed, da kroppen finder måder at kompensere for problemet. Det er vigtigt at identificere disse kompenseringer, der bliver dårlige vaner, og som belaster kroppen uhensigtsmæssigt.

 

HYPPIGE ÅRSAGER TIL CERVICOGENHOVEDPINE

  • Dårlig kropsholdning hvor man ”synker sammen”, hovedet trækker fremad eller tipper til siden
  • Arbejdsrelaterede belastninger – ensidige og gentagne forkerte belastninger eller stillinger
  • Spændinger relateret til uhensigtsmæssige vaner – liggestillinger eller bevægestrategier

 

Låsning og stivhed i nakken og brystryggens/midtryggens led kan skabe og bibeholde muskelspændinger i nakken og kæben. Ved undersøgelse vil kiropraktoren undersøge bevægeligheden i nakken og videre ned mellem skulderblade, og vurdere om dette kan være årsag til problemet, og forsøge at normalisere bevægeligheden her gennem manuel behandling. Vi kombinerer ofte led og bløddelsbehandling (massage), da dette har vist sig at have god effekt.

Kiropraktoren vil især vurdere bevægelsen i den øverste del af nakken – om hvert enkelt led bevæger sig, som det skal. Flere teknikker kan benyttes for at genoprette funktionen i nakken, som manipulation, mobilisering og øvelser. Ved nakkehovedpine har man som regel, men ikke altid, nakkesmerter. Det kan derfor være en god ide at komme til tjek ved kiropraktoren, hvis læge/behandler ikke finder årsag til hovedpinen, eller behandling ikke har medført bedring.

Behandlingsforløbet vil ofte være en kombination af kiropraktik og fysioterapi. Der vil være fokus på at genvinde bevægeligheden i nakkeleddene, og løsne eventuelle muskelspændinger, der er opstået på baggrund af uhensigtsmæssige vaner og bevægemønstre.

Hvis problemet er relateret til uhensigtsmæssig kropsholdning og for lidt bevægelse i hverdagen, vil det være hensigtsmæssigt, at kombinere behandlingsforløbet med træning. Vi tilbyder på FysioPilates og Yoga eller træning i vores center, hvis du foretrækker det. Læs mere om de forskellige træningsmuligheder her

Hvis problemet er arbejdsrelateret, er der også mulighed for at supplere behandlingsforløbet med ergonomivejledning og rådgivning om hvordan du skal indrette din arbejdsplads.

Migræne

Hovedpinen under et migræneanfald er meget kraftig og varer fra 4 timer til 3 dage. Hovedpinen beskrives ofte som en pulserende smerte i den ene side af hovedet. Mange oplever også kvalme og tillige opkastninger. Migræne med aura giver også symptomer som øget lyd- og lysfølsomhed, talebesvær eller føleforstyrrelser under anfaldende. Mange går derfor i seng for nedrullede gardiner og lukkede døre. Hos nogle indledes migræneanfaldet med nogle minutters flimren for øjnene, der efterfølges af en meget stærk hovedpine.

Migræne behandles bedst med medicin fra din egen læge eller neurolog. Der findes dog ofte en underliggende hovedpine, som ved behandling kan nedsætte hyppigheden af migræneanfald. Der vil ofte være muskelspændinger, låsninger eller uhensigtsmæssige vaner der øger hyppigheden af migræneanfaldene, og derfor kan behandling have en positiv effekt for migræne patienter.

Det kan overvejes at supplere medicinsk behandling med akupunktur, massage, fysioterapi, afspændingsøvelser og manipulation af øvre del af nakke, da flere studier peger på en ligeværdig effekt af disse modaliteter. Akupunktur vil oftest have god effekt i forbindelse med migræne, da forskningen viser en øget smertelindring samt mindre hyppighed af gentagne smertetilfælde. (Linde K, et Al Cochrane Database Syst. Rev. 2016.)

Kæbeproblematikker

Kæben består af en enkelt knogle, kaldet kæbebenet. Kæbebenet er forbundet til kraniet ved hjælp af to led, et i hver side lige foran øret. Bevæges disse led ikke symmetrisk, kan det på sigt medføre overbelastning og smerter i kæben.

 

HYPPIGE ÅRSAGER TIL KÆBESMERTER

  • Spændinger i kæbemuskulaturen – relateret til stress, kropsholdning, vaner m.m.
  • Dysfunktion i kæbeled – problemer med at åbne eller lukke munden, skævt bid m.m. Læs mere på sundhed.dk her.

 

Asymmetrisk bevægelse af kæbeled kombineret med stramme og ømme tyggemuskler er en af de hyppigste årsager til kæbesmerter. Smerterne kan være lokaliseret i kæbeleddet, eller skabe smerter i tindingen, over øjnene eller trække til ørene. Mange oplever hyppig hovedpine samt irritation i nakken. Statistikken viser, at 1/3 del af alle nakke smerter er relateret til kæbesmerter. En undersøgelse har endvidere vist, at muskelkæbespændinger øger spændingen i nakkemuskulaturen med 700% (Svenson et al., Pain, 2004). Vi ved derfor, at samspillet mellem kæbe og nakkeproblemer skal undersøges grundigt.

Det er desuden velkendt at psykisk stress kan manifestere sig som vedvarende spændinger i kæben. Stress øger aktiviteten i trigeminus nerven, hvormed spændingen i tyggemusklerne stiger.

 

HYPPIGE SYMPTOMER VED KÆBEPROBLEMATIKKER

  • Smerter i kæbe og tyggemuskler
  • Hovedpine
  • Kliklyde i kæbeleddet
  • Påvirket tygge/gabe funktion
  • Nakkesmerter

 

Endvidere kan synkebesvær, en følelse af en klump i halsen (globulus) og stramme halsmuskler være blandt de gener, som kan opstå ved at musklerne i halsen og nakken ikke arbejder harmonisk.

Svimmelhed og tinnitus kan også være relateret til spændinger i kæbe og nakke region.

Det er vigtigt, at behandlerne har forståelse for samspillet mellem de mange faktorer, der kan påvirke symptomerne i området. Det sikrer vi hos os, med et bredt tværfagligt behandlingsteam, der tilsammen kan komme hele vejen rundt om problemet.

Fysioterapi: Massage og triggerpunktbehandling af spændte muskler i kæbe, hals, nakke og ansigt. Akupunktur til at lindre spændte muskler i og omkring kæbeled. Manipulation og udspænding af fascier (bindevævet) samt kæbens ledbånd og ledkapsel. Mobilisering af kæbeled og nakken.

Gennemgang af vedligeholdende vaner og instruktion i hjemmeøvelser.

Kiropraktoren vil behandle og bedre bevægelighed i kæbeled og nakke. Vores erfaring er, at mobilisering og manipulation af nakke og kæbe reducerer muskelspændinger. Behandlingen tilpasses den enkelte i tråd med behandlerens anbefaling og patientens ønsker.

HJERNERYSTELSE

Hvad er hjernerystelse?

En hjernerystelse opstår ved, at hovedet bliver udsat for et slag, ryk eller anden acceleration, der efterfølgende resulterer i mikrostrukturelle skader, metabolisk uligevægt og inflammation i hjernen. En hjernerystelse kan derfor opstå uden, at der nødvendigvis har været direkte kontakt med en genstand.

En hjernerystelse er oftest uden komplikationer og varer normalt ikke mere end nogle dage eller få uger. I nogle tilfælde forlænges varigheden af hjernerystelsen over måneder eller måske år – hvorfor er der ingen, der med sikkerhed kan forklare endnu.

Det er ikke en egentlig behandling mod akut eller langvarig hjernerystelse/postcommotionelt syndrom (PCS), men de fleste kommer sig – særligt hvis man får den rette oplysning og hjælp til at håndtere symptomerne. Det altafgørende er, at den hjernerystelsesramte får den nødvendige ro og tid til at komme sig, og ikke udsættes for unødig stress, da dette kan forværre tilstanden yderligere. Det er nødvendigt at finde en god balance mellem aktivitet og hvile. Uden aktivitet vil din muskelmasse reduceres, hvilket i den sidste ende også kan føre til spændinger grundet uhensigtsmæssige bevægemønstre og forkert kropsholdning.

 

TYPISKE SYMPTOMER VED HJERNERYSTELSE

  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Koncentrations- og hukommelsesbesvær
  • Kvalme/opkast
  • Voldsom udmattelse
  • Lyd- og lysoverfølsomhed.

 

Posttraumatisk hovedpine er en af de hyppigste symptomer ved hjernerystelse. Hovedpine inddeles i forskellige typer, med forskellige årsager og kræver dermed også forskellige behandlingsmetoder. De forskellige hovedpinetyper vil hyppigt overlappe og endog provokere og forværre hinanden.

Træning som Pilates og yoga kan anbefales at starte med, da det kan afhjælpe muskelspændinger, og bedre mobilitet, balance og koordination. Det er træning der foregår i et tempo, så du har fokus på at mærke kroppen mens du træner, og derfor mindre sandsynligt, at du presser dig selv for hårdt.

Åbningstider

Mandag-søndag: 05.00-23.00

Kontakt

Kontakt os