Klinikkens fysioterapeuter har videreuddannelse indenfor mange behandlings koncepter, og har dermed mange metoder og teknikker til at løse mange fysiske problemstillinger. Påvirkning af kroppens funktioner samt smerter er ofte komplekse, og kræver en omfattende viden om kroppens anatomi og fysiologi. Derfor arbejder fysioterapeuterne både med kroppens led, sener, ledbånd, muskler, bindevæv/fascier og nervevæv.

fys (1)

Fysioterapi -teamet på klinikken har både et tæt samarbejde internt, men også med de øvrige behandlere. Vi drager stor fordel af vores tværfaglige samarbejde – både med kiropraktor, massør, zoneterapeut og akupunktør.

Fysioterapi hos os er målrettet dine behov – uanset om målet er at komme tilbage til arbejde, genoptagelse af fritidsaktivitet eller alene smertelette. Vi tilbyder behandling og genoptræning, og har egnede lokaler til at ivertage din genoptræningsbehov.

Et forløb hos os starter altid med en samtale og grundig undersøgelse, for at afdække årsag til de symptomer og begrænsninger der må overvindes for at du skal nå dine mål. Herefter planlægges behandling og genoptræningsplan – alt efter hvad behovet er.

Læs mere om nogle af de behandlingskoncepter Fys-teamet er videreuddannet i, og de mange muligheder vi tilbyder. 


McKenzie

McKenzie eller MDT (Mekanisk Diagnostik og Terapi) er en international tilgang til undersøgelse og behandling af ryg, nakke og smerter i arme og ben.

Konceptet er udviklet af den New Zealandske fysioterapeut Robin McKenzie, og har været brugt over hele verden i mere end 30 år.

MDT er kort sagt en grundig og gennemprøvet behandlingstilgang, som er baseret på logiske principper. Gennem simple øvelser reduceres smerterne og det normale funktionsniveau genskabes. Fysioterapeuter, som anvender denne teknik, er uddannet til at undersøge og diagnosticere dele af det muskoskeletale system – både nakke, midtryg og lænd.

Når disse principper følges, opnår langt de fleste gode resultater.

Det unikke ved MDT-metoden er, at man i høj grad vægter at uddanne patienten i at forstå sammenhængene bag sit problem. Dette er essentielt, når man vil undgå tilbagevendende problemer i bevægeapparatet.

Hvis du har smerter og problemer med ryggens led og muskler, så vil en MDT-undersøgelse være relevant.

 

Vil du læse mere om McKenzie konceptet, så klik HER.


MULLIGAN

Mulligan konceptet er baseret på blide mobiliseringsteknikker til alle kroppens led. Konceptet er udviklet af Brian Mulligan fra New Zealand, men tager udgangspunkt i Kaltenborn og Maitlands undersøgelses- og behandlingsmetoder.

De senere år, er Mulligan blevet en af de mest anvendte manuelle behandlingsmetoder inden fysioterapi. Det er baseret på skånsomme mobiliseringsteknikker af kroppens led. Det anvendes med god effekt, når du har bevægeindskrænkning eller smerter ved bevægelse, som skyldes manglende glidning eller fejlsporing af leddene.

Forskning har dokumenteret at Mulligan teknikkerne, især er velegnede til behandling af tennisalbue og nakkerelateret svimmelhed. Vi har desuden rigtig god erfaring med teknikkerne i forbindelse med hofte/bækken problematikker samt hovedpine og generelle nakkeproblematikker.

For at optimere resultatet, vil ledmobiliseringen ofte suppleres af andre behandlingsmetoder, som f.eks. akupunktur, fascie/bindevævs behandling eller el-terapi. Vi har også mulighed for at samarbejde med vores kiropraktor, hvis vi vurderer, at den bedste løsning er manipulation af leddet.

De mange behandlingsteknikker vi tilbyder hos Sofiendal Sundhedsteam, giver os optimale muligheder for at tilpasse behandlingen til de individuelle problemstillinger vi dagligt møder.

 

Læs mere om konceptet på Mulligans hjemmeside eller linket under.

https://fysio.dk/fysioterapeuten/arkiv/nr.-16-2009/Mulligankonceptet


FASCIAL MANIPULATION/BINDEVÆVSBEHANDLING

Klinikkens behandlerteam har flere teknikker til at behandle kroppens bindevæv – også kaldet fascien. Behandling af bindevævet anvendes bl.a. ved nedsat bevægelighed og stivhed i kroppen, tilbagevendende problematikker, diffuse smerter eller når symptomerne ”flyver rundt” i kroppen. På klinikken anvender fysioterapeuterne Fascial Manipulation og Myofascial Release Technique.

Læs endvidere om behandling af det superficielle/yderste bindevæv under Massage.

Fascial Manipulation

Fascial Manipulation (FM) er en italiensk udviklet undersøgelses- og behandlingsmetode. Metoden har vist sig egnet til både akutte og kroniske skader, men i særdeleshed til patienter, der har haft symptomer i længere tid. Det kan være med symptomer i mange dele af kroppen samtidigt, tilbagevendende symptomer, og ofte med et ukarakteristisk mønster. Ved Fascial Manipulations behandling arbejdes med det dybe bindevæv.

Anatomien

Kroppen omkranses af flere lag bindevæv, den overfladiske og den dybe fascie. Endvidere omslutter fascien muskler og indre organer, nerver, knogler og sener. Denne fascie dækker hele vores krop som en ”dragt” under huden. Glidningen i fascie systemet har stor indflydelse på kroppens bevægelighed, styrke, smidighed, koordination og smerter. Årsager til stift og fortættet bindevæv kan f.eks. være stress, stillesiddende og monotont arbejde, nye eller gamle skader, piskesmæld, operationer, arvæv eller inaktivitet.

Hvis kroppen har været udsat for skader, operationer eller overbelastninger, kan der opstå punkter i fascien, hvor den ikke kan bevæge sig. Derfor målrettes behandlingen specifikt mod at løsne fascien på de steder, hvor den har nedsat bevægelsesfrihed. Smerteoplevelse og nedsat funktion i et område af kroppen, kan være påvirket af fascie problemer andre steder på kroppen – f.eks. kan knæsmerte skyldes en hofte – eller ankelproblematik, nakkesmerter kan skyldes en tidligere skade i armen, osv.

Erfaring viser, at et meget bredt udsnit af patienter kan profitere af behandling med Fascial Manipulations behandling – det kan f.eks. være:

  • Whiplash/piskesmæld
  • Skuldersmerter
  • Hofte-, knæ- og fodproblematikker
  • Hovedpine
  • Nedsat bevægelighed og stivhed i kroppen
  • Tilbagevendende problematikker – bl.a. idrætsskader
  • Diffuse smerter
  • Smerter der ”flyver rundt” i kroppen
  • Menstruationssmerter

Fascial manipulation indledes med en grundig undersøgelse af hele kroppen med fokus på gamle og nuværende skader og deres indbyrdes

samspil. Undersøgelsen ligger til grund for analyse af, hvilke dele af fascien, der skal behandles. Behandlingen starter ikke nødvendigvis der, hvor du har ondt – det kan være nødvendigt at behandle et helt andet sted på kroppen, og alligevel vil du føle lindring, der hvor dine smerter er.

Myofascial Release Technique

Via MFR-teknikken søger den manuelle fysioterapeut efter ændringer i form af stramhed i bindevævet, sener, muskelhinder og musklerne. Når disse ændringer i vævet er lokaliseret, kan den manuelle fysioterapeut vha. træk, tryk og tvistning af vævet – kunne genskabe normale forhold i og omkring det belastede område.

Teknikken er meget blid men er samtidig yderst effektiv, og er derfor velegnet til meget smertefulde områder eller kroniske (langvarig) smerteproblematikker.


MUSCLE ENERGY TECHNIQUE

Muscle Energy Technique (MET) er en effektiv behandlingsform, der kræver din aktive medvirken, idet du sammen med fysioterapeuten, er fælles om at yde behandlingskraften for at frigøre f.eks. et led, der har nedsat bevægelighed – det der i daglig tale ofte kaldes “låst” eller “hold”.

Behandlingen er en meget skånsom og sikker teknik, da du selv medvirker til at bryde de barrierer, der måtte være. Fra en præcis kontrolleret position er fysioterapeuten i stand til, at bearbejde de restriktive og smertefulde barrierer, der hæmmer bevægelse i et led.

Barriere kan være forårsaget af ændringer i hud, muskelhinder, muskler, ledbånd, ledkapsler eller led overflader. MET teknikken kan genskabe fuld bevægelighed, bedre blodcirkulation samt skabe balance i de neuromuskulære forhold.

Behandlingen er derfor rettet primært mod et led eller spændt muskulatur, men i realiteten behandles flere vævstyper samtidigt – da smerteårsagen sjældent findes isoleret til et enkelt område.


MUSKELSCREENINGER

Screening
Vores fysioterapeuter anvender flere former for screening, bl.a. Funktionel Muskelscreening og Y-balance screening og Funktionel movement screening (FMS)
Funktionel Muskelscreening – ryg/bækken/knæ/fod

Ved funktionel muskelscreening ser man på det biomekaniske samspil omkring rygsøjle, bækken, ben og fod.

Alle kroppens muskler arbejder sammen i muskelkæder. Har man en skade i f.eks. knæ eller lyske, er det vigtigt at undersøge det biomekaniske samspil omkring fod-knæ og bækken slyngen. Man årsagslokaliserer problemet via test i kroppens muskelkæder.

En svag muskel i en muskelkæde, kan forstyrre en bestemt funktion, eller være med til at vedligeholde en skade. F.eks. kan en tilbagevendende fiberskade, skyldes forkert afvikling af foden eller skævt træk i bækkenet. Et andet eksempel kan være smerter, når man laver squat/går i hug, hvilket kan skyldes, at musklerne ikke arbejder korrekt, og dermed giver smerter, når knæet bøjes sammen. Dette vil man via test kunne årsagssøge og rette op på via behandlingsteknikker og øvelsesvejledning.

Hvis man ved undersøgelsen finder svage muskler/muskelkæder aktiveres disse via meget specifikke øvelser. Formålet med disse øvelser er, at der skabes balance på begge sider af kroppens led. Man vil ved den efterfølgende konsultation reteste den smertefulde bevægelse, hvis der stadig er nedsat bevægelighed eller smerter ved dette, vil behandleren søge videre i kroppens funktionelle muskelkæder indtil funktionen er smertefri. En muskelscreening har fokus på helheden og de funktionelle sammenhænge der i kroppen.

Eksempler hvor funktionel muskelscreening kunne være aktuelt for dig:

  • uspecifikke knæsmerter
  • gentagne ankel forstuvninger
  • smerter når man går ned i knæ/ squat
  • smerter i fod under løb
  • tilbagevendende skinnebensbetændelser
  • lyskensmerter
  • fiberskader
  • bækkensmerter

 

Y-balance screening samt Funktionel movement screening (FMS)

Vi tilbyder også Y-balance screening samt funktionel Movement screening (FMS). Screening et relevant tilbud til dig, hvis du:

  • Er på vej tilbage til sport efter en skade
  • Oplever tilbagevendende små skader
  • Ønsker at forebygge skader

Disse screeninger tager udgangspunkt i en grundig fysioterapeutisk undersøgelse, og screeningsproceduren tager udgangspunkt i hele kroppen. Først undersøges kroppens led specifikt, for at udelukke problemstillinger, der ellers bør afklares først. Dernæst gennemføres screeningen, der består af 3 delundersøgelser. Resultatet af screeningen vil vise, hvilke områder i kroppen, der skal arbejdes med. Der kan være områder, hvor der skal arbejdes med smidighed, og andre områder, der skal styrkes. Efterfølgende udarbejder vi sammen en handlingsplan, der tager højde for netop din situation, og vi snakker om relevante øvelser og mulige ændringer i hverdagen. Ændringer, der kan forebygge skader og/eller forbedre dit nuværende funktionsniveau.

Du kan læse mere på deres hjemmeside https://www.functionalmovement.com/system/fms


NEURODYNAMIK

Nervesystemet er – ligesom et edderkoppespind – en helhed. Nerverne skal kunne forlænge sig i forhold til en bevægelse eller en kropsstilling. Opstår der en nerveskade ét sted i systemet, kan det påvirke nervesystemet andre steder i kroppen.

Musklerne, som får og giver impulserne via nerverne, bliver ikke bedre end nerven er, og der kan være behov for at arbejde med nervevævet, for at musklerne kan komme til at fungere optimalt.

Neurodynamik er en undersøgelse og behandling af nervesystemets evne til at tilpasse sig kroppens bevægelser og stillinger. Målet er at forlænge nervevævet og bevare nervens mobilitet, forbedre cirkulationen og den koordinerende og styrende muskelaktivitet samt normalisere spændingstilstanden i muskulaturen.

I behandling med neurodynamik søger man at påvirke nervens glidning i forhold til det omkringliggende væv og trykket i nerven. Behandlingen med mobilisering af nervevævet indeholder manuelle teknikker udført af en fysioterapeut og selvtræningsøvelser, hvor nervevævet bevæges og derved genvinder mobiliteten.

Neurodynamik står sjældent alene som behandling, men kan være et meget effektivt redskab


UDVIDET RYGUNDERSØGELSE

En udvidet rygundersøgelse henvender til dig med smerter og symptomer relateret til lænderyggen, også kaldet ”low back pain”(LBP)

Denne undersøgelse kan være relevant hvis:

  • Du oplever du langvarige eller komplekse rygsmerter, hvor behandling ikke har haft ønsket effekt.
  • Man ikke har været i stand til at påvise årsagen til smerterne.

Symptomer som udstråling til baglår- læg eller fod, nervesmerter samt iskias er vigtige symptomer at få styr på. Man skal finde årsagen og vurdere en mulig prognose.

Fysioterapeut Jens Erik Jørgensen er godkendt specialist i muskuloskeletal fysioterapi. Ved en udvidet ryg undersøgelse vil der tages hensyn til en helheds vurdering af ryggen og mulige årsagssammenhænge. Undersøgelsen tager udgangspunkt i denne model.

Undersøgelsens resultat kan efter ønske formidles skriftligt tilbage til egen læge eller forsikringsselskab, med det formål at lave en relevant behandlingsplan.

Læs mere på sundhed.dk


G.L.A:D

G.L.A:D – Godt Liv med Artrose /Slidgigt I Danmark

Sofiendal Sundhedsteam tilbyder træning af knæ og hofte artrose efter G.L.A:D. konceptet. G.L.A:D er baseret på videnskabelige projekter som går ud på træning, patientuddannelse og vægttabsrådgivning.

Behandlingstilgangen, er en videreudvikling af det svenske Artrosskolan, som i Sverige er en udbredt og anerkendt behandlingstilgang (træning og patientuddannelse) for patienter med artrose i knæ og hofter.

Forløbet består af:

  • En undersøgelsesgang.
  • Gennemgang af træningsprogram.
  • Teori omkring artrose.
  • 6 ugers træning, 2 gange ugentligt.
  • Opfølgning.

Underviseren er fysioterapeut, og videreuddannet til at varetage G.L.A:D forløbet.

Hvis du har artrose/slidgigt i hofter eller knæ, vil vi anbefale dette forløb. Kontakt os og book en tid,

 

Læs mere om Artrose her:

https://www.glaid.dk/artrose.html

 

Resultater med G.L.A:D:

https://www.glaid.dk/results.html

 

G.L.A:D pjece:

https://www.glaid.dk/pdf/GLAD-folder%20vers.%202.pdf


Chokbølgebehandling for Erektil Dysfunktion

Impotens

Sofiendal Aalborg Sundhedsteam tilbyder nu behandling af impotens med chokbølger også kaldet fESWT.

Impotens kendes også under navnet Erektil Dysfunktion. Behandlingen foregår med et chockbølgeapparat, som bliver brugt på svulmelegemerne på penis for at skabe øget blodcirkulation og påvirke eventuelle forkalkninger. Behandling er effektiv, når årsagen til rejsningsproblemerne er dårlige karforhold.

Behandlingen er uden bivirkninger og smertefri, og er dokumenteret i flere kliniske forsøg.

Mænd, der tidligere har haft behov for behandling med piller for at øge blodcirkulationen i penis, vil ofte have effekt af behandlingen.

Jens Erik Jørgensen MScPT forestår behandlingen på klinikken.

Jens Erik Jørgensen er certificeret behandler via specialeuddannelse tilrettelagt af overlæge Peter Lyndorf, www.lyngdorf.dk

 

Læs mere her:

Politiken

DR Nordjylland

 

Ønsker du at læse mere om tilstanden kan du læse mere på sundhed.dk. Som du vil se kan der være flere årsager til tilstanden (det er ikke en sygdom). Shockwave kan hjælpe dig hvis du kan svare ja til disse symptomer:

Ting, der tyder på, at årsagen er kropslig (fysisk):

  • Gradvis start på problemet
  • Ingen spontan rejsning om natten eller morgenen
  • Normal sædudløsning
  • Normal sexlyst
  • Kropslige sygdomme som diabetes, neurologisk sygdom eller hjerte-karsygdom

 

Du kan læse mere om behandlingen i vores underliv og bækkenklinik.

Kontakt

Kontakt os