Sundhedspleje – baby/børn

Maria Riis Madsen tilbyder sundhedspleje og søvnvejledning på klinikken

Sundhedspleje

At blive forældre, er en af livets største begivenheder. Det bringer ofte en overvældende kærlighed og utallige glæder med sig, men det kan også være en udfordrende rejse fyldt med tanker, bekymringer og spørgsmål. Som din dedikerede og professionelle sparringspartner, er jeg her for at støtte dig og din familie på jeres rejse, der hvor I er.

Uanset om du har brug for en enkelt konsultation, et forløb hvor vi arbejder med en specifik udfordring, andre øjne på det som er udfordrende hos jer eller ønsker at have mig som jeres faste sundhedsplejerske gennem barnets første leveår, står jeg klar til at hjælpe.

Sammen kan vi skabe de bedste betingelser for dit barns og hele familiens trivsel nu og på sigt.

Barn og Sundhed tilbyder støtte og vejledning i forholdt til en bred vifte af sundheds- og trivselsområder, der begynder under graviditeten, strækker sig gennem spædbarnsfasen og fortsætter op i barndommen. Du kan læse mere om hvad jeg tilbyder nedenfor eller på www.barnogsundhed.dk


Graviditet

At være gravid er en af livets største overgange, hvor et nyt kapitel i livet begynder at forme sig. Det er en rejse fyldt med forventninger, glæde og en vis grad af usikkerhed. Uanset om du venter dit og din partners første barn eller en udvidelse af familien, bringer det store ændringer med sig.

Jeg kan støtte jer gennem den rejse i er på ud i forældreskabets verden. Jeg tilbyder støtte og vejledning både under graviditeten og efter fødslen. Vi kan drøfte alt fra forventninger til forældrerollen og praktiske forberedelser til at barnet kommer, til ernæring af den nyfødte og en god ammestart.

Graviditeten udgør en vigtig periode og både for din egen og det ufødte barns skyld, er det vigtigt at tage sig godt af sig selv som gravid. I en travl hverdag, hvor arbejde, studier eller andre forpligtelser kan fylde meget, kan det dog være udfordrende at finde balancen.

Jeg kan guide og støtte dig i, hvordan du bedst muligt kan passe på dig selv og dit barn både under graviditeten og efter fødslen.


Den første tid efter fødslen

At få et barn er en kæmpe omvæltning, hvor livet på ganske kort tid ændrer sig. Når du og din partner efter fødslen kommer hjem med jeres lille nyfødte barn, er det min erfaring, at der kan komme mange spørgsmål og bekymringer. Her er det vigtigt hurtigt at få kompetent hjælp og støtte for at I kan få den bedst mulige start på forældreskabet.

Jeg brænder for at give jer tryghed og støtte i den nye fase af jeres liv. Uanset om I venter jeres første barn eller udvider familien, tilbyder jer hurtig, erfaren og professionel hjælp, så I kan få den nødvendige støtte og viden til en god start.

Ved et hjemmebesøg efter fødslen foretager jeg en grundig undersøgelse af barnet og giver vejledning i en række emner, herunder pleje, amning eller flaskeernæring, søvn og meget mere. Sammen kan vi drøfte alt fra graviditeten og fødslen til hverdagsrutiner med det lille barn.

Ønsker I at forberede jer til forældreskabet før fødslen, tilbyder jeg også graviditetsbesøg og ammeforberedelse.


Amning og flaskeernæring

Det er afgørende for dit lille barns vækst, udvikling og trivsel, at det får tilstrækkeligt med mælk. Derfor kan det også være hårdt og give anledning til mange bekymringer, hvis man er forældre til et lille barn, der ikke spiser nok eller hvor måltiderne er udfordrende på den ene eller anden måde. Men du skal vide der er hjælp at hente!

Jeg har stor erfaring med at vejlede og støtte forældre – både til nyfødte, men også til ældre børn i forhold til amning og flaskegivning. Jeg tager altid udgangspunkt i hver enkelt barns behov, og dine og din partners ønsker til, hvordan barnet skal ernæres – uanset om det drejer sig om fuld amning, delvis amning, ernæring via udmalket modermælk eller modermælkserstatning.

Siden 2007 har jeg hjulpet rigtig mange forældre med deres barns ernæring, både i forhold til opstart af amning og udfordringer undervejs i amningen men også ernæring med modermælkserstatning. Min erfaring spænder fra vejledning i forhold til komplicerede ernæringsforløb med amning og modermælkserstatning som sygeplejerske på en børneafdeling til

ammevejledning og vejledning i forhold til flaskegivning som kommunal småbørnssundhedsplejerske.

Jeg tilbyder kyndig hjælp til amning eller flaskegivning i dit hjem eller på klinikken – og bestræber mig altid på at finde en tid til dig og din familie så hurtigt som muligt, hvis I har akut behov for hjælp.


Tryg ammestart pakke

Til dig der ønsker at komme godt fra start med dit ammeforløb.

Tryg ammestart pakke indeholder:

  • Indledende telefonsamtale
  • Hjemmekonsultation på ca. 90 minutter, kort tid efter fødslen hvor der vejledes i amning, barnet undersøges, tungebåndet tjekkes og vi taler om det som du og din partner har brug for at tale om og få vejledning i forhold til.
  • Opfølgende hjemmekonsultation på ca. 90 minutter hvor vi bl.a. gennemgår jeres ammestart og ved behov, justerer ammeplanen. Derudover drøftes det, som du og din partner har brug for at snakke om og få vejledning i forhold til.
  • Opfølgende telefonsamtale et par uger efter sidste besøg.
  • Telefon og SMS-rådgivning i det omfang du har brug for det de to første måneder efter fødslen.

Pris: 2.400 kr.

Jeg brænder for – på en nænsom og nærværende måde – at støtte dig til at opnå en velfungerende amning.

Hvis du ønsker at sikre dig, at jeg har tid lige efter fødslen, er det hensigtsmæssigt at kontakte klinikken et par uger før terminsdatoen.


Søvn

Langvarig søvnmangel og afbrudt søvn er for mange en af de hårdeste ting ved forældrerollen. Søvn er vigtigt for både dit barns og din trivsel. Derfor kommer udfordringer med søvn let til at fylde meget i hverdagen.

Børns søvnbehov varierer meget; nogle få børn sover rigtig godt helt fra fødslen, men mange gør ikke. Det er helt normalt for små børn at have søvnproblemer i perioder, men det kan være hårdt for både barnet og forældrene. Heldigvis kan gode sovevaner og rutiner hjælpe med at løse de fleste søvnudfordringer.

Jeg har mange års erfaring med at vejlede forældre til babyer og børn med søvnproblemer, både som sygeplejerske på børneafdelingen og som kommunal sundhedsplejerske. Derudover er jeg certificeret søvnvejleder fra Center for Børn og Unges Søvn.

Jeg kan hjælpe dig med at skabe gode sovevaner, med udgangspunkt i dine ønsker, barnets behov og udvikling. Vejledningen er nænsom og med udgangspunkt i tryghed og tilknytning.

Emner, jeg kan vejlede om, er bl.a.:

  • Bekymringer om dit barns søvn
  • Hyppige opvågninger
  • Problemer med at falde i søvn
  • Tidlig opvågning
  • Nedtrapning af behov for bevægelse for at falde i søvn
  • Nedtrapning af natlige måltider
  • At lære barnet at falde i søvn selv
  • Samsovning
  • At lære at sove på eget værelse

I almindelige konsultationer eller hjemmebesøg er det altid muligt at snakke om søvn. Er der udfordringer med dit barns søvn, som du ønsker vi går i dybden med, kan det være en fordel at vælge en ”Sov godt pakke” som indeholder:

  • Indledende telefonsamtale om hvad der fylder hjemme hos jer.
  • Spørgeskema og søvndagbog tilsendes på mail og skal udfyldes inden konsultationen for at vi kan komme hele vejen rundt om barnet.
  • Konsultation på ca. 90 minutter, hvor vi sammen går i dybden med de udfordringer der er med søvnen. Jeg kommer med råd og vejledning i forhold til jeres konkrete situation og ønsker, der lægges en plan for hvordan I kan arbejde med søvnen.
  • Opfølgende telefonsamtale 2-3 uger efter konsultationen.
  • Telefon og SMS-rådgivning i det omfang du har brug for den første måned efter konsultationen.

Pris: 1.550 kr.

Jeg kan støtte dig og din partner i at finde de bedste sovevaner for jeres barn til gavn for barnet og hele familien


Overgangskost

Når et lille barn starter på overgangskost, går det fra at leve af mælk til gradvist at lære at spise den mad resten af familien spiser.

Et spædbarn tredobler sin vægt og vokser ca. 25 cm i det første år, hvilket kræver stor energi. Derfor er korrekt og alderssvarende ernæring vigtig for barnets vækst, udvikling og langsigtede sundhed.

Overgangen til fast føde kan medføre spørgsmål og bekymringer såsom:

  • Hvornår er mit barn klar til overgangskost?
  • Hvilken mad skal jeg servere for at sikre de rette næringsstoffer?
  • Hvordan skaber jeg et godt forhold til mad for mit barn?
  • Hvad gør jeg, hvis mit barn afviser maden?
  • Hvordan tilbereder jeg mad til mit barn?
  • Hvordan lærer jeg mit barn at spise fast føde?
  • Skal jeg bruge ske-mad, fingermad eller Baby-Led Weaning?
  • Hvordan strukturerer jeg bedst familiens måltider?

Det er vigtigt at opbygge et sundt forhold til mad allerede i barndommen, da det har indflydelse på ens forhold til mad livet igennem. Mange familier oplever bekymringer og konflikter omkring måltider, men jeg kan hjælpe med at sikre, at dit barn får en god start på sunde spisevaner.

Jeg har stor interesse for og erfaring med at vejlede familier i at introducere fast føde og skabe glæde omkring måltider.


Børn med spiseproblemer

Spisning er en helt fundamental del af livet, og hvis dit barn har spiseproblemer, er det nærliggende at det kommer til at skabe bekymringer og frustrationer.

Ifølge Sundhedsstyrelsen oplever 20% af spæd- og småbørn med normal udvikling og 80% af børn, med udviklingsmæssige handicap, spiseproblemer. Mangelfuld vægtøgning og spiseproblemer er blandt de hyppigste årsager til, at forældre kontakter en læge.

Forældre til børn med spiseproblemer oplever ofte stress, magtesløshed og frustration ved måltiderne, anstrængende og anspændte.

Tegn på spiseproblemer kan være:

  • Barnet afviser mad ved at lukke munden, vende hovedet væk eller græde
  • Vanskeligheder med at spise alderssvarende kost
  • Ekstrem kræsenhed
  • Begrænset fødevareindtag
  • Lille appetit
  • Anstrengte og konfliktfyldte måltider
  • Manglende selvstændighed omkring mad ved 1,5 år eller ældre
  • Ingen interesse eller glæde ved mad
  • Manglende sult- eller mæthedsfølelse

Spisning er en udviklingsfærdighed, og nogle børn har brug for ekstra hjælp til at etablere gode spisevaner. Uhensigtsmæssige spisevaner kan fastholdes, hvis de ikke korrigeres tidligt, og desværre kan kortsigtede strategier nogle gange føre til langsigtede problemer.

De fleste spiseproblemer kan forbedres med kompetent vejledning. Siden 2007 har jeg vejledt forældre til børn med spiseudfordringer, både som sygeplejerske på børneafdelingen og som kommunal sundhedsplejerske. Jeg er certificeret i “SOS Approach to Feeding”-metoden, som er anerkendt internationalt for at hjælpe børn med spiseproblemer.

Jeg tilbyder vejledning baseret på den nyeste viden og forskning, fri for gammeldags måltidsnormer. Ønsker du at give dit barn gode spisevaner og en positiv spiseoplevelse, kan jeg hjælpe dig og din familie.


Udvikling og trivsel

I de første leveår gennemgår et barn en bemærkelsesværdig udvikling: det lærer bl.a. at fokusere, holde øjenkontakt, smile, bruge hænderne, rejse sig, gå, spise almindelig mad, interagere socialt og tale.

Gode og trygge omgivelser er afgørende for barnets udvikling og fremtidige muligheder. Fundamentet for indlæring, sociale, følelsesmæssige og fysiske færdigheder bliver lagt under graviditeten og de første leveår. Derfor er det vigtigt at sikre barnet optimale betingelser som god ernæring, stimulerende omgivelser og social interaktion med engagerede omsorgspersoner.

Mange forældre søger viden om børn og opdragelse på nettet og i bøger, men det kan være svært at navigere i de store mængder af information. Jeg kan hjælpe dig med at sortere denne information og guide dig i forældreskabet.

Usikkerheder kan bl.a. omfatte:

  • Udvikler mit barn sig alderssvarende sprogligt, motorisk og socialt?
  • Hvordan understøtter jeg mit barns udvikling på alle områder?
  • Hvordan sikrer jeg en god søskenderelation?
  • Hvordan trives jeg bedre som forælder?
  • Hvilke aktiviteter og lege er gode for mit barn?
  • Hvordan giver jeg mit barn et godt selvværd og trygt fundament?
  • Hvordan skaber jeg gode søvn- og spisevaner?

Jeg støtter dig i at finde din egen måde at være den bedste forælder for dit barn.

Dit barn har sin egen unikke personlighed, temperament og sensitivitet, som spiller ind i jeres relation. Forskning viser, at tidlig tilknytning til forældrene er central for barnets trivsel og udvikling. Derfor er tilknytning og tryghed helt central når jeg vejleder. Jeg kan hjælpe dig med at skabe et trygt og støttende miljø for dit barns udvikling.


Uro, gråd og kolik

Et lille barn kommunikerer gennem gråd og uro, da det endnu ikke har et verbalt sprog. Dette signalerer behov for hjælp med f.eks. sult, våd ble, træthed eller overstimulation. Små børn kan ikke regulere deres følelser alene og har brug for trøst og omsorg.

Børn er forskellige, og nogle græder mere end andre. Alle børn har brug for en forælders eller anden omsorgsgivers ro og omsorg for at finde balance. Ved at møde barnets følelser, hjælper du med at regulere dets nervesystem og skabe tryghed.

Selv om du gør alt for at berolige dit barn, kan der være tidspunkter, hvor gråden fortsætter. I disse situationer er det vigtigt at være nærværende og omsorgsfuld, selvom det kan føles magtesløst.

Nogle børn græder længe og intenst, på trods af alle forsøg på at berolige barnet. Det betegnes som Kolik. Kolik er kendetegnet ved, at et ellers rask barn græder utrøsteligt i tre timer eller mere i døgnet mindst tre dage om ugen i de første levemåneder. Årsagen er ikke helt kendt, men teorier inkluderer sult, overfodring, luft i tarmene, umodne tarme, overfølsomhed for mælkeprotein og fødselstraumer. Kolik går typisk over efter 2-4 måneder.

Forældre til kolikramte børn kan bl.a. føle:

  • Afmagt og frustration
  • Usikkerhed og bekymring
  • Træthed og irritation
  • Usikkerhed i forhold til at være en god nok forælder
  • Dagene som ren overlevelse at komme igennem
  • Belastning af parforhold og familieliv

Græder dit barn usædvanligt meget eller har tegn på kolik er det vigtigt, at få barnet tjekket af en sundhedsprofessionel for at udelukke grundlæggende sygdom. Heldigvis er langt de fleste børn som græder sunde og raske i medicinsk forstand. Men selvom barnet er rask, kan der sagtens være tiltage og værktøjer der kan hjælpe barnet. Med min store erfaring og viden om spædbørn, kolik og børns sundhed kan jeg hjælpe med at identificere mulige årsager til gråden og foreslå relevante tiltag.

Med omsorg og nænsomhed kan jeg støtte dit barn og dig og din partner igennem den udfordrende tid.


Privat sundhedspleje

Til dig der ønsker mig som privat sundhedsplejersker som alternativ til den offentlige sundhedspleje kan du vælge pakken: Tryghed hele vejen fra fødsel til 1 år

Jeg guider og støtter dig og din partner trygt igennem det første år med barnet med løbende undersøgelser af barnet og grundig faglig vejledning indenfor det, som du og din partner har brug for.

Pakken indeholder

  • Indledende telefonsamtale
  • Fem hjemmekonsultationer af ca. 90 minutters varighed fordelt udover barnets første leveår.
  • Telefon og SMS-rådgivning i det omfang du har brug for det hele barnets første leveår.

Pris: 5.500 kr.

Med denne pakke får du sundhedspleje svarende til det Sundhedsstyrelsen anbefaler, men som mange kommuner desværre ikke har ressourcer til at leve op til. Derudover får du altid den samme sundhedsplejerske, mere tid pr. besøg, mindre ventetid, samt mere fleksibilitet i forhold til dine behov.


Priser

  • Konsultation i klinikken 90 min. – 1.100 kr.
  • Konsultation i hjemmet 90 min. – 1.300 kr.
  • Opfølgende telefonvejledning 30 min. – 300 kr. + 100 kr. pr. påbegyndt kvarter.
  • Mødregruppe oplæg/vejledning i hjemmet 90min. Max 6 voksne – 1.250 kr.
  • Tryg ammestart pakke – 2.400 kr.
  • Sov godt pakke – 1.550 kr.
  • Tryghed hele vejen fra fødsel til 1 år pakke – 5.500 kr.
  • Foredrag eller oplæg i vuggestue, børnehave eller lignende. Kontakt klinikken for pris.

Ved kørsel over 20 km fra Aalborg centrum betales 5,5 kr. pr. km.

Kontakt

Kontakt os