HOVEDPINE OG MIGRÆNE HOS BØRN
Hovedpine hos børn i alderen 7-14 år er et stigende problem og i hver eneste skoleklasse er der mindst et barn med migræne og flere med tilbagevendende spændingshovedpiner. Hovedpine er den 5. mest almindelige årsag til sygefravær i skolen, og i forskningsprojekt har næsten 80% angivet hovedpine eller migræne som den hyppigste årsag til sygedage fra skolen.
Der er forskellige former for hovedpine og migræne, og derfor er det vigtigt at lave en grundig udredning af barnet. Der er flere årsager til hovedpine og migræne, og derfor også forskellige indgangsvinkler og behandlingsstrategier, der afhjælper problemet hos det enkelte barn. Hos Sofiendal Sundhedsteam har vi et bredt udsnit af behandlingsteknikker og flere faggrupper der kan arbejde sammen, for at opnå det bedste resultat. Vi kan sammensætte et behandlingsforløb hvor vi kombinerer flere af vores specialer som behandling af:
- Massage af muskulære triggerpunkter
- Behandling af fascier (bindevæv)
- Afspændende massage
- Ergonomivejledning
- Øvelsesvejledning
- Behandling af kæbeproblematikker
- Led mobilisering
- Kiropraktisk manipulation
Spændingshovedpine
Hovedpinen føles ofte som et stramt bånd omkring hovedet med lette til middelsvære smerter. Smerterne er uændrede eller bedres, når barnet bevæger sig. Der er kun sjældent ledsagesymptomer. Anfaldet kan vare fra 30 minutter op til 7 dage. Man skelner mellem periodisk hovedpine og kronisk hovedpine. Ved den periodiske indtræder hovedpinen mindre end halvdelen af måneden, og ved den kroniske indtræder anfaldene mere end halvdelen af månedens dage.
Hvad er de hyppigst udløsende faktorer?
Periodisk spændingshovedpine forårsages dels af impulser fra spændte muskler omkring hoved og nakke, dels fra biologiske forstyrrelser i centralnervesystemet.
Spændingshovedpine kan også ofte relateres til forkert arbejdsstilling og/eller siddestilling. Endvidere kan en dysfunktion i kæben, specielt det at skære tænder eller bide skævt, have en negativ påvirkning på hovedpine. Smerter andetsteds i kroppen – især i ryggen eller i nakken, kan ligeledes have indflydelse på hovedpine. Spændingshovedpine påvirkes også relativt ofte af stress, hyppigt i form af problemer i skole og hjem, angst og depression.
Kronisk spændingshovedpine ser ifølge nogle undersøgelser ud til at være arvelig, og selve anfaldet forklares først og fremmest af biologiske forstyrrelser i centralnervesystemet. Undersøgelser de seneste år har vist gode resultater for kiropraktisk manipulationsbehandling af børn med kronisk hovedpine eller migræne.
Læs mere her
Migræne
Migræne findes i 2 former – migræne uden aura og migræne med aura. Ved begge former sidder hovedpinen ofte i panden eller den ene eller begge tindinger (kun halvsidig hos 1/3 i modsætning til 2/3 hos voksne). Den mærkes oftest som en dunkende, hamrende, borende smerte, men kan også opleves som trykkende smerte. Smerten bliver værre, når barnet bevæger sig. Varighed oftest 1-6 timer. Hovedpinen ledsages ofte af appetitløshed og/eller kvalme, opkastninger, problemer med at tåle lyd og lys og oftest af bleghed.
Ved migræne med aura forekommer der forud for/eller sammen med hovedpinen synsforstyrrelser og/eller taleforstyrrelser eller snurrende fornemmelser og/eller nedsat kraft i arme og ben. Synsforstyrrelserne kan være et zigzagmønster eller en blind eller lysende plet, der langsomt over få minutter breder sig ind over synsfeltet for derefter langsomt at forsvinde igen. Føleforstyrrelserne starter typisk i den ene hånds fingre og bevæger sig herefter op over arm og skulder til evt. også at inddrage hele den ene ansigtshalvdel. Der kan desuden ses taleforstyrrelser i forbindelse med aura. Endelig kan aura ses alene uden hovedpine.
Hvad er årsagen?
Man ved, at der under anfaldet sker en forstyrrelse i den kemiske balance i centralnervesystemet (således nærmere betegnet en forstyrrelse i signalstofferne) og en udvidelse af blodkarrene, først og fremmest dem, der ligger uden på hjernen. Årsagen er fortsat uafklaret trods omfattende forskning, men der er sikkerhed for, at migræne er arveligt. Det, der arves, er dispositionen, medens selve anfaldsmængden er afhængig af dels indre, dels ydre faktorer.
Behandlingen ved fysioterapeut eller kiropraktor, kan ikke fjerne migræne, men for nogle kan det lindre og mindske hyppigheden af anfaldene.
Et dansk forskningsprojekt i samarbejde mellem kiropraktor Susanne Lynge, børnelæge Olav Bennedbæk, Kiropraktorernes Videnscenter og Syddansk Universitet har påvist rigtigt gode resultater for kiropraktisk manipulationsbehandling af børn med kronisk hovedpine eller migræne. Resultaterne viser, at 1/3 af de børn, der har deltaget i projektet, får næsten 45% forbedring i antallet af dage med hovedpine om ugen. Det er en ret drastisk reduktion af smertedage hos en gruppe børn, hvor hovedpine fylder rigtigt meget i deres liv.