Indenfor el-terapi er Sofiendal Sundhedsteam en af de førende klinikker i Aalborg, og kan på klinikken tilbyde et bredt udvalg af behandlingstilbud. Vi har mulighed for at undersøge en skade via ultralydsscanning, og behandle både med high power laser, fokuserende og radierende trykbølge/shockbølge.
Vi er ajour med nyeste viden indenfor el-terapi til fysioterapi. Vi kan med vores brede udvalg sikre os, at vi har det optimale tilbud til at behandle diverse skader i bevægeapparatet – lige fra akutte idrætsskader til kroniske overbelastningsskader. Spørg os, hvis du er usikker på om el-terapi passer dig.
Ultralydsscanning:
Vi kan på klinikken tilbyde Ultralydsscanning (UL) hos både fysioterapeut og kiropraktor. En UL scanning kan benyttes, hvis man er i tvivl om skadens omfang eller hvilken strukturer der er skadet. Vi benytter UL for at sikre korrekt behandlingsintervention samt målrette genoptræningen.
Ved hjælp af scanneren kan man danne sig et detaljeret billede af muskler, sener, ligamenter/ledbånd, slimsække og knogler. Under scanningen kan man desuden se de forskellige vævstrukturer bevæge sig i forhold til hinanden og derved belyse, om der f.eks. er afklemningstilstande eller vævsirritation. Behandleren vil også kunne diagnosticere en irriteret achillessene eller forkalkning i en sene. Dermed kan den rigtige behandling iværksættes hurtigst muligt.
Ultralyd er ufarlige lydbølger, der sendes ind i kroppen gennem et lydhoved. Efter at lydbølgerne er sendt fra lydhovedet sendes de retur med forskellige lydsignaler, som lydhovedet opfanger.
Link til artikel i Danske fysioterapeuter
Fokuserende og Radierende trykbølgebehandling (Chockbølge):
Chok- og trykbølgerne stimulerer kort sagt en række processer i kroppen via en energitilførsel til vævet, og virker derved som katalysator for at aktivere og fremme kroppens egne helingsmekanismer. Studier har dokumenteret effekter som øget blodcirkulation, lokalbedøvende effekt og forbedring af stofskiftecellernes kemiske processer i kroppen.
Gennem den store energitilførsel til det skadede område opstår der en øget gennemblødning i vævet, og på længere sigt ser det ud til at der dannes nye kar, og derved en bedre blodcirkulation og et øget stofskifte. Denne positive proces stimulerer igen kroppens egen helingsproces, og herved sker der en nedbrydning af de brusk- og kalkaflejringer som er årsag til smerten.
Ved kroniske skader, hvor kroppen af forskellige årsager ikke selv har helet skaden, bevirker chokbølge-energien at skaden så at sige føres tilbage til det akutte stadie, hvor kroppen generelt er mere modtagelig over for behandling end når skaden er blevet kronisk.
Inden el-terapi skelner man mellem den radierende og fokuserende trykbølge. Den fokuserende kan føles smertefuld, da denne rammer strukturer dybere og mere fokuseret i vævet.
Nogle oplever en bedring efter første behandling, dog behandler man ofte 3 gange med trykbølge for at få vedvarende effekt. Dog må man forvente at længerevarende problematikker skal have op til 6 gange, før der er ønsket effekt.
Indikation radierende trykbølgebehandling:
- Skinnebensbetændelse
- Ømme/overspændte triggerpunkter i musklerne
- Gentagne fiberskader udløst af overspændt væv
- Gamle skader der ikke vil hele op
- Achillessene problematikker
- Tendinitter (sene betændelse)
Link til vores brochure
Indikation fokuserende chockbølgebehandling:
- Hælsporer
- Springerknæ og løberknæ
- Achillessene problematikker Forkalkninger i sener – f.eks. skulder
- Hoftesmerter
- Dybe ballesmerter/piriformis syndrom
- Pes anserinus (knæ smerter)
Link til vores brochure
High power laser:
High power laser er et godt supplement til behandlingen, som vi kan tilbyde til at lindre akutte smerter. High power laser er en af de kraftigste lasere, der er på markedet og er utroligt effektivt som smertelindring.
Laserterapi accelererer den naturlige helingsproces og reducerer helingstiden ved de fleste skader fra uger til dage. Dette gælder alle akutte skader såsom forstuvninger, ledbåndsskader slag og stød, samt ved overbelastningsskader. Ved ensartet gentagne bevægelser overbelastes vævet, og der opstår en reaktion i form af en inflammation. Dette gælder f.eks. ved tennisalbue, golfalbue og musearm.
Laserterapi dæmper og normaliserer den overreaktion, som inflammationen er udtryk for. Smerte lindres ved at stimulere dannelsen af endorfiner og ved at normalisere vævets tilstand ved autoimmune reaktioner.
Forskning har endvidere vist gode resultater på kroniske nakkesmerter. Laser kan mindske smerter i områder og tillade større bevægefrihed.
Indikation high power laser:
- Akutte fiberskader
- Ledbåndsskader
- Irriteret slimsæk/bursit
- Nakkesmerter
- Følger efter discusprolaps
- Overbelastningsskader
- Slidgigt
- Muskelsmerter
Link til brochure
Link til artikel
NMES/Compex:
Behandlingen foregår via et lille håndholdt apparat (COMPEX) og nogle elektroder, der placeres på huden. Elektroderne leder svag strøm ind til muskulaturen og stimulerer til muskulær afspænding eller opspænding.
Når muskler har været inaktive, pga. pause, skade eller operation, gennemgår de en forandring, hvor de skifter karakter. Musklerne bliver svagere, mister styrke og udholdenhed. Ved el-stimulering kan man påvirke muskulaturen positivt og genvinde styrken og udholdenheden på en hurtig og effektiv måde.
Indikation NMES/Compex:
- Muskelatrofi (nedsat muskelfylde) efter skade eller operation
- Muskelatrofi efter brud og gips
- Ved de fleste former for genoptræning af specifik muskulatur
Okklusionstræning:
Okklusionstræning er en teknik der i dag vinder mere frem. Man bruger det i genoptræning, hvor det ikke er muligt at styrketræne med høj belastning grundet smerter eller andre begrænsninger. Man kan ved denne teknik opnå muskeltilvækst ved træning med lavere belastning. Har du bestemte øvelser eller bevægelser der gør ondt ved tungere belastning, vil okklusion måske være løsningen. Når man træner med lav belastning, får man mulighed for at aflaste led og sener, og på samme tid opnå god træningseffekt.
Princippet bag okklusion er ganske simpelt. Okklusion betyder at “lukke af” og i praksis betyder det, at du ved hjælp af en strop eller lignende klemmer på venerne, og lukker af for det venøse tilbageløb så du reducerer tilbagestrømningen fra dette område hvilket bidrager til øget blodgennemstrømning og dermed øget styrke.
Et eksempel kunne være, en skade i senen ved knæskallen, der forhindrer træning af lårmusklen. Ved okklusion har man mulighed for at aflaste senen ved at træne med mindre modstand, men opnå samme træningseffekt af muskulaturen, som ved træning med højere belastning. Ved okklusionstræning mener man, at kunne træne med 30-40 procents belastning, men samtidig opnå den samme styrke effekt, som ved træning med 70-80 procents belastning.
Ved slidgigt oplever mange, at træning er smertefuld. Her vil okklusion kunne være en hjælp, da man ikke behøver at træne ved så høj belastning som ved konventionel styrketræning. Smertefulde slidte led kræver god lednær styrke og stabilitet, men mange med slidgigtsmerter oplever forværring, når de styrketræner. Ved at benytte okklusion vil man kunne fremme muskelstyrken uden at opleve forværring af smerterne i leddet.
Indikation okklusionstræning:
- Genoptræning efter skade
- Genoptræning efter operation
- Slidgigt
Magnetterapi/Magnetolith.
Magnetolith er en terapeutisk behandling af smerter i bevægeapparatet. Kroppens smertefulde områder behandles med magnetiske impulser med høj energi. Behandlingerne udføres ofte i kombination med anden behandling og er risikofri og uden bivirkninger.
Hvordan virker Magnetolith?
Magnetolith er ofte en behagelig oplevelse for patienten. Selve terapi-instrumentet placeres over smerteområdet, og magnetiske høj-energi impulser overføres til det pågældende sted, hvor de gør gavn – dybt nede, for penetreringsdybden er høj (18 cm). Magnetolith-impulserne hjælper med at skabe et bedre miljø i cellerne, så kroppen nemmere kan reparere vævsskader, dæmpe inflammation og muskelspændinger, aktivere lymfesystemet, etc.
En af de store fordele ved denne behandling er dens antiinflammatoriske, smertestillende og vævsregenererende virkning.
Behandlingen kan foregå fuld påklædt, for direkte hudkontakt er ikke nødvendig for effekten. En enkel behandling varer mellem 5 og 20 minutter – og der må påregnes 6-8 behandlinger afhængig af lidelsen, og hvordan patienten responderer på behandlingen.
Hvilke skader/problemer behandler vi med Magnetolith?
Magnetolith-terapien er især effektiv til ledsmerter (også kroniske) og slidgigt.
- Slidgigt i alle kroppens led.
- Diskusprolaps.
- Gigtbetændelse.
- Skuldersmerter.
- Smerter under skulderbladene.
- Smerter – også kroniske, fx rygsmerter.
- Spændinger.
- Nerverodssmerte.
- Knogleødem.
- Idrætskader – også kroniske.
- Betændelse i sener og led.
- Overbelastning i led.
- Lyskesmerter.
- Sammenfald i ryggen.
De fleste patienter beretter om en betydelig forbedring af deres symptomer, og nogle oplever endda at blive helt smertefri efter ganske få behandlinger.